Pozovite javnog beležnika za savet u četvrtak, 15. septembra, od 10 do 13 časova

 

Javni beležnici obeležiće osam godina od uspostavljanja javnobeležičkog sistema u Republici Srbiji organizovanjem telefonskog savetovanja za građane, u četvrtak, 15. septembra, od 11 do 14 sati.

 

Javnobeležnička komora Srbije poziva građane da se jave i postave pitanje uživo u razgovoru sa javnim beležnicima na telefonske brojeve 065/ 415 88 24, 065/415 88 25, 065/415 88 26. 

 

Predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić istakao je da očekuje veliki odziv građana. „Odgovorićemo na veliki broj pitanja i siguran sam da ćemo uspeti da razrešimo neke nedoumice koje su prirodne s obzirom na to da je naša profesija u Srbiji uspostavljena pre svega osam godina“, rekao je Cvejić.

 

Prema njegovim rečima, javni beležnici jesu zauzeli  značajno mesto u pravnom sistemu i uspeli su da za kratko vreme ispune najvažnije zadatke postavljene pred njih, poput rasterećenja sudova i uvođenja kontrole u pravni promet.

 

„Ovom i sličnim akcijama koje organizujemo, mi nastavljamo rad na jačanju našeg sistema. Jedan od ciljeva koji su nam izuzetno važni jeste da građani budu što bolje informisani o našoj delatnosti i načinu na koji doprinosimo jačanju pravne sigurnosti, što je značajno za svakog pojedinca i za naše društvo u celini“,  istakao je Cvejić.

 

JKS želi da doprinese opštoj informisanosti o ulozi javnih beležnika u pravnom sistemu, o nadležnostima u poslovima oko prometa nepokretnosti, overi potpisa i prepisa, overama punomoćja i opoziva punomoćja, javnobeležničkim zaveštanjima, načinu poveravanja ostavinskih postupaka javnim beležnicima i svim drugim eventualnim dilemama vezanim za njihove nadležnosti.

 

Prve 94 kancelarije javnih beležnika u Srbiji otvorene su 1. septembra 2014. godine, sa zadatkom da jačaju pravnu sigurnost, rasterete sudove, ubrazaju i kontrolišu pravni promet. Danas u Srbiji ima 227 javnobeležničkih kancelarija,  a ovaj sistem se u prethodnim godinama ubrzano razvijao i u obimu nadležnosti.a

 

Javnobeležnička komora Srbije

Aktuelno