U toku aprila meseca 2021. godine potpisan je Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Republike Srbije i Ujedinjenog kralјevstva Velike Britanije i Severne Irske. Ispred Republike Srbije navedeni sporazum potpisala je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, a sa druge strane ambasadorka Velike Britanije Šan Makleod.

 

Novi Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Ujedinjenog kraljevstva Velike britanije i Severne Irske u primeni od 20. maja 2021. godine.

 

Novi Sporazum obezbeđuje ukidanje carina koje su uvedene 1. januara 2021. godine i potvrđivanje istog nivoa trgovinske liberalizacije koje su dve zemlјe primenjivale dok je Ujedinjeno Kralјevstvo bilo država članica Evropske Unije, kao i zadržavanje prethodno uspostavlјenog nivoa saradnje u svim oblastima, posebno imajući u vidu da je SSP bio u uspešnoj primeni sa ovom zemlјom 10 godina.

 

 

Očekivanja od Sporazuma su velika. Naime, treba očekivati da će Sporazum doprineti vraćanju nivoa spolјnotrgovinske razmene privrednika obe strane, obezbediti uslove za povećanje razmene, kao i veće prisustvo britanskih investicija, jačanje saradnje i privrednih veza. Takođe, iz ugla srpske privrede u narednom periodu treba očekivati još veći izvoz srpskih proizvoda na tržište Velike Britanije i Severne Irske

 

Sledstveno svemu navedenom, doneta je Uredba o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2021. godinu, a koja se primenjuje od 20. maja 2021. godine, a koja sadrži carinske stope koje se primenjuju prema novom Sporazumu. Iznose carinskih stopa za uvoz roba iz Ujedinjenog Kralјevstva je moguće pronaći na sledećem linku Uprave carina.

 

Iznose carinskih stopa na izvoz roba iz Republike Srbije u Ujedinjeno Kralјevstvo je moguće pronaći na sledećem linku.

 

Autor: Milan Čukić

Aktuelno