Sporazumom o sniženju cena usluga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu Zapadnog Balkana iz 2019. godine koji su potpisali predstavnici Republike Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i AP Kosova i Metohije propisano je da se od 1. jula 2021. godine ukida roming i da će maksimalna cena biti „kao u domaćem saobraćaju“.

 

U periodu od 1. jula 2019. godine do 30. juna 2021. godine postepeno su snižavane cene roming troškova do potpunog ukidanja naplate bilo kakvih troškova rominga.

 

Šta predstavlja institut „Roming kao kod kuće“ u regionu Zapadnog Balkana, kako će u praksi izgledati ukidanje rominga između zemalja Zapadnog Balkana i da li je region Zapadnog Balkana spreman za digitalnu transformaciju, pokazaće vreme.

 

Očekivanja od „Rominga kao kod kuće“ su velika i opravdana jer će se po prvi put omogućiti građanima i privredi jedne države da nesmetano komuniciraju sa građanima i privredom druge države. Drugim rečima, očekuje se olakšana komunikacija.

 

Politička volja i podrška zemalja potpisnika sporazuma, kao i opravdana očekivanja građana i privrede daju podršku tranzicionom periodu regiona Zapadnog Balkana.

 

Dakle, možemo zaključiti da je za region Zapadnog Balkana 1. jul istorijski dan, jer činjenica je da se navedenim sporazumom žele ukloniti barijere, granice i troškovi rominga.


Takođe, ostaje otvoreno pitanje da li je region Zapadnog Balkana spreman da ukloni prepreke i omogući građanima, ali i privredi smanjenje troškova rominga.

 

 

Sporazum koji stupa na snagu 1. jula 2021. godine, predstavlja samo jedan korak, odnosno preduslov za smanjenje troškova između regiona Zapadnog Balkana i Evropske Unije. Za građane i privredu to znači mnogo, jer sa punim pravom očekuju uštedu novca.

 

Posebno je interesantno posmatrati da li će sektor turizma imati koristi od navedenog sporazuma, jer se postavlja pitanje da li će sporazum podstaći na turizam u regionu i doprineti razvoju regionalnog turizma.

 

Za kraj, ukidanje rominga i drugih barijera, definitivno će olakšati slobodu kretanja robe, kapitala, usluga i ljudi u regionu Zapadnog Balkana.

 

 

Autor: Milan Čukić

Aktuelno