Svetska izložba “Expo Dubai 2020“ predstavlja jedan od važnijih događaja u 2021/2022 godini barem kada su u pitanju poslovni i privredni ambijenti u svetu.

 

Kada je u pitanju „Expo Dubai 2020“ biće održano 10 tematskih nedelјa i to:

 

 • „Klima i biodiverzitet“ (od 3. do 9. oktobra);
 • „Svemir“ (od 17. do 23. oktobra);
 • „Urbani i ruralni razvoj“ (od 31. oktobra do 6. novembra);
 • „Tolerancija i inkluzija“ (od 14. do 20. novembra);
 • „Znanje i edukacija“ (od 12. do 18. decembra);
 • „Putovanja i umrežavanje“ (od 9. do 15. januara);
 • „Globalni cilјevi (od 16. do 22. januara);
 • „Zdravlјe i velnes“ (od 27. januara do 02. februara);
 • „Hrana i agrikultura“ (od 17. do 23. februara) i
 • „Voda“ (od 20. do 26. marta).

 

 

Tema izložbe je „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“ (Connecting Minds. Creating the Future) kojom organizator želi da obezbedi platformu preko koje će se promovisati kreativnost, inovacije i saradnja na globalnom nivou.

 

Privrednici iz Republike Srbije pozvani su da svojim učešćem daju doprinos kvalitetnom održavanju svetske izložbe “Expo Dubai 2020“.

 

Kao što je istaknuto, svaka tematska nedelja treba da okupi veliki broj eksperata i predstavnika kako privrednika Republike Srbije, tako i odgovarajućih sagovornika iz velikog broja zemalja, za koje učešće na svetskoj izložbi „Expo Dubai 2020“ predstavlјa put ka izlasku na svetsko tržište, kao i važnu i značajnu ulogu u rešavanju globalnih izazova današnjice.

 

Svetska izložba „Expo Dubai 2020“ definitivno je prilika da privrednici iz Republike Srbije iskoriste sve mogućnosti koje pruža Dubai, jer u ovom trenutku Dubai je jedan je od najvećih emirata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, svetska turistička atrakcija, grad budućnosti, svetska metropola i mesto gde se privrednici celog sveta uspešno povezuju.

 

Svetsku izložbu „Expo Dubai 2020“  treba posmatrati kao priliku da se privrednici iz Republike Srbije povežu na tržište Bliskog Istoka, Afrike i Jugoistočne Azije sa odgovarajućim i značajnim činiocima poslovne zajednice i da Republiku Srbiju prikažu i predstave kao zemlju koja je svoje poslovanje prilagodila svetskim trendovima i koja može biti spoj između tržišta Evrope i Bliskog Istoka, Afrike i Jugoistočne Azije.

 

Takođe, zahvaljujući zahtevnim ekonomskim reformama koje je sprovela u prethodnom periodu, Republika Srbija se pozicionirala kao jedna od najznačajnijih investicionih destinacija Centralne i Istočne Evrope i svetska izložba „Expo Dubai 2020“ je prilika da se predstavimo kao zemlja u koju treba investirati.

 

Srbija stvara ideje –

Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost

 

Nastup Republike Srbije na svetskoj izložbi „Expo Dubai 2020“ biće realizovan kroz temu: „Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost“, odnosno „Serbia Creates Ideas - Inspired by the past, shaping the future“.

 

 

Privredna komora Srbije obezbedila je odgovarajuću infrastrukturu i svu prateću logistiku, a samim tim omogućeno je privrednicima iz Republike Srbije da tokom trajanja svetske izložbe „Expo Dubai 2020“ koriste prostorije Privredne komore Srbije.

 

Nacionalni paviljon Republike Srbije nalazi se u slobodnoj zoni Dubai South gde se i održava svetska izložba „Expo Dubai 2020“ i sigurno je da će se predstavnici privrednika iz Republike Srbije osećati kao kod kuće.

 

Naime, Nacionalni paviljon Republike Srbije površine od 2.000 kvadratnih metara biće na raspolaganju privrednicima iz Republike Srbije za promociju svojih proizvoda i/ili usluga, ali i mesto gde će privrednici iz Republike Srbije moći da u neposrednim razgovorima sa partnerima zaključe i otpočnu odgovarajući posao.

 

 

Predstavlјanje Srbije na „Dubai Ekspo 2020“ simbolički je predstavlјeno i inspirisano Vinčanskom civilizacijom. Izložbena postavka pavilјona prikazuje savremenu Srbiju kao prirodnog naslednika ove kulture, stare više od 7.000 godina. Nacionalni pavilјon Srbije je osmišlјen kao svojevrsna vremenska kapsula koja povezuje zaostavštinu vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom, sa cilјem predstavlјanja inovacija, tehnoloških i naučnih uspeha, poslovnih i investicionih  prilika.  Pavilјon će biti u potpunosti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti, različite vremenske periode tako i kroz različite prostore.

 

Posebno treba istaći da se tematski pozivi upućeni privrednicima nalaze na sajtu Privredne komore Srbije, kao i da postoje sledeće povlastice:

 

 • Besplatna avio karta (čarter let: Beograd – Dubai - Beograd);
 • Besplatni lokalni transferi (hotel – ekspo – prostor Privredne komore Srbije);
 • Povlašćene cene smeštaja u odabranim hotelima i
 • Besplantno korišćenje prostora u slobodnoj zoni Dubai South

 

Umesto zaključka

 

Svetska izložba „Expo Dubai 2020“ trebalo bi da nam pruži odgovore na sledeća pitanja.

 

Da li su privrednici iz Republike Srbije konkurentni na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i na tržištu Bliskog Istoka, Afrike i Jugoistočne Azije?

 

Da li će privrednici iz Republike Srbije uspeti da prepoznaju interes i da svoje poslovanje prošire, pre svega, na tržišta Bliskog Istoka, Afrike i Jugoistočne Azije.

 

Da li će privrednici iz Republike Srbije iskoristiti pomoć, povlastice i obezbeđenu logistiku, koja je svakako preduslov za uspešan početak svakog poslovanja?

 

LAWLife portal za pravo i privredu u narednom periodu pokušaće da odgovore na navedena pitanja dobije od neposrednih učesnika svetske izložbe „Expo Dubai 2020“.

 

Autor: Milan Čukić

Aktuelno