Svakoga dana u svakom pogledu

sve više napredujem

 

 

Pre 40 godina pojavilo se debitantsko remek delo, mladog reditelja, Emira Kusturice (u tom trenutku imao je 27. godina).

 

U pitanju je film Sjećaš li se, Dolly Bell.

 

Najpoznatija rečenica iz filma Sjećaš li se Dolly Bell „Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem" koja govori o odrastanju, a mogla bi se primeniti i na El Salvador i Bitkoin valutu.

 

Pre nekoliko godina ili bolje rečeno, nekoliko decenija bilo je nezamislivo da digitalna valuta bude zvanično sredstvo plaćanja.

 

Vremena se menjaju i svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo.

 

El Salvador je postala prva država na svetu koja je zvanično proglasila Bitkoin svojom zvaničnom valutom plaćanja. Rame uz rame sa američkim dolarom.

 

El Salvador vs. Američki dolar

 

Ako ste se zapitali zbog čega je od 2001. godine u El Salvadoru zakonsko sredstvo plaćanja američki dolar treba istaći da je pobedu odneo odlučujući američki uticaj na krhke ekonomije Latinske Amerike i činjenicu da je Vlada Salvadora odustala od kontrole svoje monetarne politike, pa samim tim i na El Salvador.

 

Sledstveno tome i El Salvador, mala centralnoamerička država usvojila američki dolar kao svoju zvaničnu valutu, po uzoru na Panamu, Argentinu i Ekvador.

 

Državni i privredni zvaničnici očekivali su da će promena valute reaktivirati privredu i privući strane investicije, ali i da će oko 2 miliona stanovnika El Salvadora koji žive i rade u Sjedinjenim Američkim Država nastaviti da u El Salvadro šalju  oko 5 milijardi dolara godišnje.

 

 

El Salvador vs. Bitkoin

 

Vest da je El Salvador postala prva država na svetu koja je zvanično proglasila Bitkoin svojom zvaničnom valutom plaćanja iznenadila je ceo svet.

 

Posebno je iznenadila činjenica da je u pitanju država koja odustala je od fiksnog kursa i na neki način "dolarizovala" ekonomiju čime se američka valuta može koristiti u El Salvadoru kao zakonsko sredstvo plaćanja.

 

Jedan od osnovnih razloga za uvođenje Bitkoina kao zvanično sredstvo (valutu) plaćanja navodno je lakši transfer novca iz Sjedinjenih Američkih Država u El Salvador.

 

Da li je to zaista tako u vremenu kada su sva elektronska plaćanja digitalizovana i kada je bankarski sistem, ali i sistem drugih platnih institucija u dovoljnoj meri razvijen?

 

Posebno se treba istaći da preko 70 odsto građana El Salvadora nema bankovne račune i samim tim ne učestvuje u finansijskom tržištu pa je u tom delu nejasan i protivrečan razlog da se kripto valuta uvodi kao zvanično sredstvo plaćanja.

 

Treba napomenuti da je za korišćenje Bitkoina potreban stabilan pristup internetu, a prema raspoloživim podacima internet je u El Salvadoru dostupan u određenim oblastima oko glavnog grada i većim mestima. Drugim rečima, u El Salvadoru internet koristi oko 45 % stanovnika,

 

Namere Vlade El Salvadora su ozbiljne, jer je formiran fond od 150 miliona dolara u Razvojnoj banci Salvadora. Sredstva namenjena u fondu treba da se koristi za pretvaranje Bitkoina u Američki dolar. Da li je navedeni iznos dovoljan, vreme će pokazati.

 

Sa posebnom pažnjom treba uzeti u obzir činjenicu da je u El Salvadoru dominantno siromašno stanovništvo koje uglavnom zavisi od svojih sunarodnika koji im iz Sjedinjenih Američkih Država šalju novac.

 

Građani El Salvadora nisu spremno dočekali ni bitnije promene u životnom okruženju, pa su izuzetno skeptični i nepoverljivi prema aktivnostima Vlade El Salvadora kada je u pitanju Bitkoin.


Sa druge strane, namere Vlade El Salvadora su između ostalog da državu učine privlačnom za investitore u Bitkoin.

 

El Salvador i otvorena pitanja koja donosi Bitkoin

 

Za neke je uvođenje Bitkoina, kao zvaničnu valutu, hrabar potez. Ipak, treba biti oprezan kada je u pitanju Bitkoin, jer je Bitkoin sam po sebi nestabilan.


Dakle, sa jedne strane postoji stabilna zvanična valuta u Američkom dolaru (koja se može kontrolisati), a sa druge strane postoji nestabilna zvanična valuta u Bitkoinu (koja se još uvek ne može kontrolisati).

 

Nameću se, kao logična, sledeća pitanja.

 

Šta Bitkoin znači za siromašne ljude u El Salvadoru?

 

Šta Bitkoin znači za 70 odsto stanovništva koje nema bankovne račune?

 

Da li je za očekivati da 70 odsto stanovništva koje nema bankovne račune krene u upotrebu i korišćenje Bitkoina?

 

Da li siromašna država kao što je El Salvador ima tehničke mogućnosti za uspešnu realizaciju i uvođenje Bitkoina, kao zvaničnu valutu?

 

Da li je možda El Salvador pilot projekat u kome država treba da kontroliše transfer Bitkoinom (svako ko želi da obavi transfer Bitkoinom može to i sada da uradi bez odoborenja države)?

 

Da li će uvođenje Bitkoina kao zvanične valute dovesti do razvoja crnog tržišta u El Salvadoru kada su digitalne valute u pitanju?

 

 

Umesto zaključka

 

Niko sa sigurnošću ne može da kaže i/ili predvidi kada je Bitkoin u pitanju, ali i kada je u pitanju uvođenje Bitkoin valute, kao zvaničnog sredstva plaćanja.

 

Želje su jedno.

 

Mogućnosti su drugo.

 

El Salvador je svakako prekretnica u digitalnim valutama, jer će se na kraju ovog projekta znati da li je opsta opstanak digitalnih valuta doveden u pitanje ili je u pitanju njihov početak kraja?

 

Jedno je sigurno, El Salvador svakoga dana u svakom pogledu sve više napreduje.

 

Autor: Milan Čukić

Aktuelno