Poslednjih godina, zahvaljujući inicijativi i angažovanju ,,naših” ljudi, Beograd, a i čitava Srbija postaje centar zbivanja i može se slobodno reći da postavlja trendove na svetskom nivou.

 

S tim u vezi, IT kompanija Fiscal Solutions iz Novog Sada prva je u svetu koja organizuje NFT izložbu edukativnog karaktera po nazivom ,,Masters of Blockchain” koja će trajati od 24. do 29. septembra, dok će svečano otvaranje biti održano 27. septembra u galeriji Ozon u Beogradu.

 

 

Fiscal Solutions je IT kompanija iz Novog Sada koja poslednjih godina beleži veliki rast i pravi iskorak time što po prvi put organizuje ovakav događaj na našem tržištu u sklopu projekta ,,Ape School”. Fiscal Solutions se prvenstveno bavi izradom softvera za fiskalizaciju i pruža konsultantske usluge preko 70 klijenata u 20 različitih država Evrope. Međutim, sa razvojem Web 3 koncepta i angažovanjem čuvenih maloprodajnih lanaca poput Adidasa i Gučija na tom polju, javlja se potreba za razvitkom aktivnosti u digitalnom svetu pod okriljem Ape School projekta koji je pokrenula kompanija.

 

 

Jedna od tih aktivnosti je i izdavanje NFT kolekcije ,,Masters of Blockchain”, druge po redu ove kompanije. Prva NFT kolekcija, čija je autorka mlada umetnica iz Novog Sada Sara Kecman dodeljivana je polaznicima Master Class-a. Ovim putem, kompanija je podržala mladu novosadsku umetničku scenu, što je svakako jedan od društveno-odgovornih ciljeva kompanije.

 

 

Najnovija kolekcija, ,,Masters of Blockchain”, dobija i potpuno novi koncept, te postaje kolekcija edukativnog karaktera sa ciljem da se obrazuje šira javnost i osnaži pokretanje poslovnih prilika u digitalnom svetu. S tim u vezi, 6. septembra održano je i besplatno mintovanje kolekcije, što znači da su NFT-ovi bili potpuno besplatni, a na zainteresovanima je bilo samo da plate trošak transfera u svoj digitalni novčanik. Čitava kolekcija od preko 1200 NFT-ova je ,,rasprodata” u roku od samo 27 minuta i otišla u ruke, odnosno novčanike, 250 ponosnih vlasnika!

 

 

Ovo je i prva kolekcija na svetu koja dobija i sopstvenu izložbu, tako da će posetioci moći da vide primerke NFT-ova iz kolekcije i da nauče nešto više o tome kako to izgleda kada jedna IT kompanija podržava umetnost i aktivno radi na tome da se digitalni svet približi i integriše sa ostalim poljima poput jezika i umetnosti.

 

 

Ova kolekcija je specifična i po tome što ima i svog umetničkog direktora, Ivanu Ehrensvärd, koja je ključni deo ovog projekta i zadužena je za odabir NFT-ova, njihovih osobina, kao i konceptualni i vizuelni identitet same izložbe. Pored Ivane, tu su i dizajnerka izložbe Jelena Macanović i kustoskinja Ljudmila Đukić koje će se se pobrinuti da izložba bude po svetskim standardima. Ovim putem, Ivana nam je podelila i delić svoje vizije i šta je to što ova izložba donosi posetiocima: ,,Svedoci smo sve veće digitalizacije praktično svakog aspekta naših života, a NFT-ovi su se tu negde izdvojili kao vrlo praktična i inovativna primena Web 3 prostora. S obzirom da NFT-ove najčešće pronalazimo u obliku sličica, bilo je logično da se umetnost sve više integriše i pronađe svoju ulogu u tom prostoru. Izuzetno sam ponosna i uzbuđena da na ovaj način taj digitalni svet prebacim u realan svet i ljudima približim šta su NFT-ovi, kako se oni koriste i kako mogu zbližiti i upoznati ljude iz različitih sfera, što se nadam da ćemo i postići 27. septembra u galeriji Ozon u Beogradu”.

 

 

Kada smo Ivanu pitali – šta je dalji plan nakon izložbe – ona nam je odgovorila da su izložba i sama kolekcija ,,Masters of Blockchain” samo deo jednog velikog projekta ,,Ape School” koji nastavlja sa redovnim aktivnostima i inovativnim iskoracima, a da se ona i Ape School tim lično nadaju da će izložba u budućnosti putovati i da će se NFT-ovi iz kolekcije prikazivati i u inostranstvu. U planu je i treća NFT kolekcija čiji će autor biti umetnik Živomir Popović – Žika Sulfid.

 

Autor: Ana Bošnjak, marketing asistent u Fiscal Solutions

Aktuelno