Projekat „Karavan ženskog preduzetništva – na kafi sa preduzetnicama“ čiji je glavni cilj da se podrže mali biznisi koje vode žene od jeseni počinje i regionalne aktivnosti kako bi se još intenzivnije podstaklo umeržavanje preduzetnica i van granica naše zemlje.

 

Karavan je do sada realizovan u Smederevskoj Palanci, Gornjem Milanovcu, Kruševcu, Rumi, Novom Sadu i Užicu, sledeći se očekuje u Aleksandrovcu, a od septembra u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, u Banja Luci, najavljeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

 

Direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić je istakla da je suština ovog karavana u tome da se obilaze lokalne samouprave, da se u direktnoj komunikaciji sa preduzetnicama razmotre izazovi u poslovanju i mogućnosti dodatne podrške. 

 

"Ovo je odlična prilika da se preduzetnice umrežavaju, stvaraju nove kontakte i razmenjuju informacije važne za poslovanje", rekla je Simanić i najavila da su planirani i regionalni karavani, od kojih će prvi biti u Crnoj Gori u septembru, a drugi u Banjaluci.

 

Studija rađena prošle godine zajedno sa organizacijom Ujedinjenih nacija za žene je pokazala da se procentualno povećava udeo žena u preduzetništvu u Srbiji kao i da se one osim tradicionalnih ženskih poslova bave i biznisima sa većom dodatom vrednošću, izjavila je pomoćnica ministarke privrede Katarina Obradović Jovanović.


Ona je rekla da će Ministarstvo privrede nastaviti da pruža podršku preduzetnicama, da je podrška ranije predviđena strategijama i akcionim planovima, a da Ministarstvo od 2022. godine ima i konkretne programe podrške razvoju ženskog preduzetništa.

 

"Jedna od stvari koja prati žensko preduzetništvo i otežava ženama da razvijaju svoj biznis jeste nedostatak poslovnih kontakta i umrežavanje. Zato mislimo da je ovaj karavan veoma važan i zahvaljujemo Privrednoj komori Srbije na ovoj inicijativi", rekla je Obradović Jovanović.

 

Karavan je počeo krajem februara u Smederevskoj Palanci, a predsednik te opštine Nikola Vučen ukazuje da nije bilo ove manifestacije ne bi ni znali da imaju veliki broj preduzetnica na teritoriji opštine.

 

"Imamo 2.400 privrednih subjekata, 2.000 preduzetnika, a od toga broja polovina su žene. U međuvremenu se dosta radilo na organizovanju i udruživanju žena i sada smo na pragu formiranja udruženja preduzetnica Smederevske Palanke", rekao je on.

 

I Vojvodina je, prema rečima pomoćnika pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Milana Jarića, spremna da nastavi da kroz svoje programe i konkurse podržava i pomaže žensko preduzetništvo.

 

"Veoma je važno da mi budemo početna podrška i da preduzetnice, početnice znaju da će u svakom koraku razvijanja njihovog posla država stajati iza njih. Mi smo izašli iz kancelarija, na terenu smo, osluškujemo mišljenja i potrebe onih koji počinju biznis kao i onih preduzetnica koje su već renomirane u svojim poslovima", rekao je on.

 

Same preduzetnice su istakle da su mnoge ideje sa ranije održanih karavana već primenjene u praksi, da je jedna od važnih ideja ovih razgovora da se ženama koje su u poslu daju konkretni saveti, između ostalog i o tome kako da na društvenim mrežama promovišu svoje proizvode. Čulo se i da u manjim sredinama nema umrežavanja žena zbog čega će se ubuduće više raditi na povezivanju preduzetnica na lokalu.

Aktuelno