Početkom maja meseca 2024. godine poseta kineskog predsednika pokrenula je veliki broj otvorenih pitanja. Takođe, poseta je nametnula i određene teme koje zahtevaju punu pažnju i informisanje šire javnosti. Nataša, na samom početku možete li nam reći šta za Republiku Srbiju znači poseta kineskog predsednika?

 

Poseta predsednika Narodne Republike Kina označava da Međunarodna diplomatija između Srbije i Kine igra ključnu ulogu u oblikovanju i održavanju ekonomskih odnosa između dve države. To je uključilo i pregovore o trgovinskim sporazumima, međunarodnim investicijama, politikama i regulativama, kao i potpisivanju preko 29 ugovora između Vlade Republike Srbije i Narodne Republike Kine. Sasvim je sigurno da je ekonomska saradnja između Srbije i Kine dostigla najveći ekonomski stepenik i uzajamno je korisna za oba naroda.

 

Kada posmatramo političke, ali i bilateralne, kulturne i ekonomske odnose između Narodne Republike Kine i Republike Srbije, možemo da zaključimo da postoji sadržajna i kvalitetna saradnja. Šta Vi mislite, da li je saradnja u svim segmetnima na odgovarajućem nivou i da li eventualno postoji mogućnost da se saradnja u nekom segmentu podigne na viši nivo?

 

Kina i Srbija uspostavile su čvrste ekonomske odnose, koji se karakterišu kao strateško jako partnerstvo. Ovi odnosi obuhvataju različite oblasti, uključujući trgovinu, investicije, infrastrukturne projekte i saradnju u oblasti tehnologije.

 

Kina je jedan od značajnih trgovinskih partnera Srbije, a bilateralna trgovina kontinuirano raste. Pored toga, kineske kompanije poslednjih godina sve više investiraju u Srbiju, posebno u sektorima poput energetike, infrastrukture, telekomunikacija i industrije.

 

Kina i Srbija razvijaju značajne međunarodne odnose, koji obuhvataju ekonomiju, trgovinu, investicije, ali i političku i kulturnu saradnju. Ovi odnosi su često obeleženi kao strateško partnerstvo. Kina je postala jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, posebno u pogledu infrastrukturnih projekata, investicija i trgovine.

 

Ova saradnja je rezultat međusobnog interesa i zajedničkih ciljeva, što se reflektuje u brojnim bilateralnim sporazumima i inicijativama koje su uspostavljene između ove dve zemlje.

 

Kina i Srbija imaju dugotrajne i sveobuhvatne odnose koji sežu unazad decenijama. Odnosi su karakterisani političkom podrškom, ekonomskom saradnjom, kulturnim razmenama i vojnom saradnjom.

 

Kina je jedan od glavnih trgovinskih partnera Srbije, a dve zemlje su sarađivale na infrastrukturnim projektima kao što je izgradnja mostova, puteva i energetskih postrojenja. Takođe, Kina je investirala u srpsku industriju i pomaže u razvoju tehnoloških i inovativnih sektora. Osim toga, politička podrška Kine Srbiji bila je vidljiva i na međunarodnim forumima.

 

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom jedna je od glavnih vesti u domaćim, ali i u medijima regiona. Šta je po Vama razlog tome i kako to treba tumačiti?

 

Slobodna trgovina između Srbije i Kine predstavlja sporazum koji olakšava trgovinske aktivnosti između ove dve zemlje, smanjujući ili uklanjajući carinske barijere i promovišući ekonomsku saradnju. Ovo može biti korisno za obe strane, omogućavajući im da prošire svoje tržište i povećaju ekonomski rast.

 

Region je to shvatio i kao ozbiljnu konkurenciju na tržištu. Svakako je Republika Srbija zemlja sa najboljim pogodnostima za buduće projekte i investicije.

 

 

Šta za Republiku Srbiju znači Sporazum o slobodnoj trgovini sa Narodnom Republikom Kinom? Šta Srbija dobija navedenim sporazumom?

 

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom je važna vest iz nekoliko razloga:

 

Ekonomski Razlozi: Sporazum može značajno povećati trgovinsku razmenu između dve zemlje. To uključuje smanjenje ili eliminaciju carina, što čini uvoz i izvoz robe jeftinijim i jednostavnijim. Očekuje se rast izvoza domaćih proizvoda u Kinu, što može doprineti jačanju domaće privrede.

 

Geopolitički Razlozi: Kina je globalna ekonomska sila, i bliski trgovinski odnosi s njom mogu imati značajan uticaj na međunarodne odnose. Sporazum može biti deo šire strategije jačanja političkih i ekonomskih veza sa Kinom, što može uticati na regionalnu i globalnu geopolitičku dinamiku.

 

Regionalni Uticaj: Sporazum može imati uticaj na druge zemlje u regionu, koje će pratiti rezultate.

 

Investicije: Pored trgovine, sporazum može privući kineske investicije u različite sektore, poput infrastrukture, tehnologije i proizvodnje, što može dodatno stimulisati ekonomski rast.

 

Da li smatrate da će navedeni sporazum opravdati očekivanja obe države i da li je i u kojoj meri to korak više u odnosima dve zemlje?

 

Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Narodne Republike Kine ima nekoliko značajnih implikacija i benefita za Srbiju:

 

Povećanje izvoza: Srbija dobija mogućnost lakšeg pristupa kineskom tržištu za svoje proizvode. To može značiti veći izvoz poljoprivrednih proizvoda, hrane, industrijskih proizvoda, i drugih roba, što može pozitivno uticati na ekonomiju Srbije.

 

Smanjenje carinskih barijera: Sporazumom se predviđa smanjenje ili ukidanje carina na određene proizvode, što smanjuje troškove trgovine između dve zemlje i može povećati konkurentnost srpskih proizvoda na kineskom tržištu.

 

Privlačenje investicija: Poboljšani trgovinski odnosi mogu privući kineske investicije u Srbiju, posebno u sektore poput infrastrukture, energetike, proizvodnje i tehnologije. To može doprineti ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mesta u Srbiji.

 

Povećanje turističkog prometa: Olakšana trgovina i bolji bilateralni odnosi mogu takođe doprineti povećanju broja kineskih turista u Srbiji, što može pozitivno uticati na turizam i prateće sektore.

 

Jačanje političkih odnosa: Sporazum može doprineti jačanju političkih veza između dve zemlje, što može doneti dodatne benefite kroz saradnju u drugim oblastima, poput obrazovanja, kulture, i tehnologije.

 

Ukratko, Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom predstavlja značajnu priliku za Srbiju da poboljša svoj ekonomski položaj, poveća izvoz, privuče investicije i ojača međunarodne odnose.

 

Koliko je realno očekivati da srpski proizvodu budu prepoznati na kineskom tržištu i da li otvaranje tržišta kao što je kinesko može biti od značaja za privrednike i kompanije iz Republike Srbije uzimajući u obzir sve činjenice. Počev od daljine, odnosno troškova transporta pa da odnosa Republike Srbije sa EU i evropskog puta Srbije?

 

Otvaranje kineskog tržišta za srpske proizvode može biti značajno za privrednike i kompanije iz Srbije iz nekoliko razloga:

 

Veliko tržište: Kina je jedna od najvećih potrošačkih ekonomija na svetu, što pruža ogromne mogućnosti za plasman srpskih proizvoda. Ulazak na kinesko tržište može pomoći srpskim kompanijama da ulaganja i svoje izvozne destinacije povećaju, kao i da smanje zavisnost od tradicionalnih tržišta, poput EU.

 

Rastuća potražnja za uvoznim proizvodima: Kineski potrošači postaju sve zainteresovaniji za strane proizvode, posebno za visokokvalitetne prehrambene proizvode, vina, i tehnologiju, gde Srbija može imati konkurentne prednosti.

 

Kakva je spoljnotrgovinska razmena Republike Srbije i Narodne Republike Kine?

 

Spoljnotrgovinska razmena između Republike Srbije i Narodne Republike Kine u poslednjih nekoliko godina značajno je porasla, što je rezultat sve dubljih ekonomskih veza i političke saradnje između dve zemlje. Evo nekoliko ključnih tačaka:

 

Trgovinski obim: Trgovina između Srbije i Kine konstantno raste. Kina je postala jedan od najvećih trgovinskih partnera Srbije.

 

Izvoz i uvoz: Srbija u Kinu najviše izvozi bakar, poljoprivredne proizvode (posebno kukuruz i voće), te proizvode metalske industrije. S druge strane, Srbija iz Kine uvozi elektronsku opremu, mašine, vozila i tekstil.

 

Investicije: Kineske investicije u Srbiji takođe su značajne, posebno u infrastrukturnim projektima poput izgradnje puteva, železnica i energetskih objekata. Najpoznatiji projekti uključuju izgradnju deonica i autoputa u Srbiji.

 

 

Poznato je da su kineske investicije u Srbiji jedan od značajnih faktora i činilaca i da čine dobar deo ukupnih investicija? Kako objašnjavate to?

 

Kineske investicije u Srbiji su postale značajan faktor zbog nekoliko ključnih razloga:

 

Strateška lokacija: Srbija se nalazi na raskrsnici važnih trgovačkih puteva između Evrope i Azije. Ova geografska prednost čini Srbiju atraktivnim mestom za kineske investicije, posebno u infrastrukturu i transport.

 

Inicijativa "Pojas i Put": Kina aktivno promovise svoju globalnu inicijativu "Pojas i Put", koja ima za cilj izgradnju infrastrukture i unapređenje trgovinskih veza između Kine i drugih delova sveta. Srbija je ključni partner u ovoj inicijativi na Balkanu.

 

Povoljno investiciono okruženje: Srbija nudi povoljne uslove za strane investitore, uključujući porezne olakšice, subvencije i manje regulacije. Kineske kompanije su to prepoznale i rado se odlučile da ulažu i našu zemlju.

 

Ekonomija i tržište: Srbija nudi stabilnu ekonomsku situaciju i rastuće tržište, što je atraktivno za kineske investitore koji traže nove prilike za širenje svojih poslova.

 

Politički i ekonomski odnosi: Dobre političke i ekonomske odnose između Kine i Srbije doprinose poverenju i olakšavaju proces investiranja. Srbija je otvorena za kineske investicije i aktivno ih podržava.

 

Kombinacija ovih faktora čini Srbiju privlačnim odredištem za kineske investicije, što doprinosi ukupnom ekonomskom rastu i razvoju zemlje.

 

Srbija je privukla značajne kineske investicije u proteklim godinama, posebno u infrastrukturne projekte kao što su autoputevi, mostovi i energetska infrastruktura. Ovo ukazuje da postoji povoljno okruženje za kineske investicije u zemlji.

 

Šta se može očekivati u tekstilnoj industriji i industriji odeće u Srbiji u narednom periodu imajući u vidu činjenicu da je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom?

 

Potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine može imati značajan uticaj na tekstilnu industriju i industriju odeće u Srbiji.

 

Povećana trgovina: Očekuje se da će sporazum olakšati izvoz srpskih tekstilnih proizvoda na kinesko tržište, što može dovesti do povećanja izvoza i proizvodnje u tekstilnoj industriji u Srbiji.

 

Konkurencija i prilike za rast: Kineski proizvođači mogu postati veća konkurencija domaćim proizvođačima odeće zbog potencijalno nižih cena proizvodnje. Međutim, istovremeno otvaranje kineskog tržišta može pružiti i nove prilike za rast srpskih kompanija koje mogu pronaći svoje mesto na velikom tržištu.

 

Tehnološki transferi: Sporazum može omogućiti prenos tehnologija i znanja između Kine i Srbije, što bi moglo poboljšati tehnološke kapacitete srpskih tekstilnih kompanija i pomoći im da budu konkurentnije na globalnom tržištu.

 

Regulativne promene: Moguće su promene u regulativama i standardima koji se odnose na tekstilnu industriju u Srbiji, kako bi se uskladili sa zahtevima kineskog tržišta. To može zahtevati prilagođavanje i investicije u unapređenje procesa proizvodnje i kvaliteta proizvoda.

 

Ekonomska stabilnost: Ukupno, otvaranje novih tržišta i povećanje izvoza mogu doprineti ekonomskoj stabilnosti Srbije, posebno u sektoru koji značajno doprinosi izvozu.

 

Pored privredne saradnje, možete li nam reći i neke druge oblasti u kojima su povezane Srbija i Kina?

 

Pored privredne saradnje, Srbija i Kina imaju značajnu saradnju u nekoliko drugih oblasti:

 

Kultura i obrazovanje: Postoji sve veće interesovanje za kulturnu razmenu i obrazovne programe između Srbije i Kine, što uključuje razmenu studenata, kulturnih događaja i jezičkih programa.

 

Medicinska saradnja: U poslednjih nekoliko godina, saradnja u oblasti zdravstva i medicine između dve zemlje je takođe u porastu, uključujući razmenu medicinskog osoblja, tehnologija i iskustava.

 

Turizam: Kina postaje sve popularnija destinacija za turiste iz Srbije, a takođe i obrnuto. Razmena turističkih grupa i promocija turističkih atrakcija jedna je od oblasti saradnje.

 

Ove oblasti pokazuju širok spektar saradnje između Srbije i Kine, što doprinosi jačanju bilateralnih odnosa i razmeni između ove dve zemlje.

 

Šta za Republiku Srbiju znači Inicijativa Pojas i put?

 

Inicijativa Pojas i put predstavlja globalni razvojni projekt koji je pokrenula Kina. Za Srbiju, ova inicijativa donosi potencijal za infrastrukturne projekte, povećanje trgovine i investicija, kao i jačanje ekonomske saradnje sa Kinom i drugim zemljama učesnicama. Srbija se nalazi na važnom geografskom položaju na putu, što otvara mogućnosti za razvoj transportnih koridora i unapređenje ekonomske aktivnosti.

 

Koji su infrastrukturni projekti nastali u Republici Srbiji u okviru Incijative Pojas i puta?

 

U Republici Srbiji su u okviru Inicijative Pojas i puta realizovani različiti infrastrukturni projekti. Neke od značajnijih inicijativa uključuju modernizaciju i izgradnju puteva, železnice, kao i projekte u oblasti energetike, telekomunikacija i industrije.

 

Na primer, projekat izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta, modernizacija pruge Beograd – Bar, izgradnja mosta preko reke Save u Beogradu, kao i investicije u energetski sektor su neki od primera infrastrukturnih projekata realizovanih u Srbiji u okviru ove inicijative. Udahnut je novi život rudarskoj indistriji, dok je industrija prerade čelika procvetala.

 

Za kraj, da li je smatrate da je zaista „čelično prijateljstvo“ Narodne Republike Kine i Republike Srbije?

 

Čelično prijateljstvo" između Narodne Republike Kine i Republike Srbije je izraz koji često koristimo u javnim izlaganjama, a koristi se za opisivanje veoma snažnog i dugotrajnog prijateljstva i saradnje između ove dve zemlje i podrazumeva duboku političku, ekonomsku i kulturnu saradnju, kao i podršku u međunarodnim odnosima.

 

Mnogi smatraju da je ovo prijateljstvo veoma važno za obe zemlje i da ima veliki uticaj na njihove bilateralne odnose koji su godinama sve jači.

 

Danas, možemo reći da imamo najbolje diplomatske i prijateljske odnose nase zemlje i Republike Kine.