Biljnom ishranom do zdravlja dece

 

Poznato je da je ishrana jedan od najznačajnijih faktora koji utiču na zdravlje i kvalitet svakog čoveka. Zato je jako važno uspostaviti pravilnu ishranu još u najranijem detinjstvu. Osnovni i najvažniji zadatak pravilne ishrane jeste da dečijem organizmu obezbedi optimalne količine svih hranljivih sastojaka, pa tako i normalan fizički, intelektualni, emotivni i socijalni razvoj.

 

Kada su u pitanju deca, veza između pravilne ishrane, zdravlja i sposobnosti za učenje je neposredna. Konzumiranje određenih namirnica ne garantuje da će detetu proraditi „klikeri“ ali svakako u velikoj meri utiču na njegov razvoj.

 

Pravilna ishrana uspostavlja se još od perioda začeća, jer ishrana započinje još u majčinom stomaku. U zavisnosti od ishrane majke, dosta zavisi kakva će biti ishrana deteta a samim tim i njegovo sveukupno zdravlje.

 

Ono što je problem današnjice je upravo neadekvatna ishrana koju karakterišu pre svega nedovoljno izbalansirani obroci koji su pri tom puni zasićenih masti, rafinisanih šećera, dok su sve manje zastupljene sveže namirnice poput voća, povrća ali i mahunarki i integralnih žitarica.

 

 

Izraz „neadekvatna uhranjenost“ nekada je bio povezivan sa slikama gladi i gladovanja, dok se danas u svetu medicine i nutricionizma koristi da označi mnogo širi spektar dece – deca koja zaostaju u rastu i telesnoj masi u odnosu na visinu, ali i dece koja trpe skrivenu glad, odnosno nedostatak esencijalnih vitamina i minerala, kao i sve veći broj dece i mladih sa problemom prekomerne težine tj gojaznosti. Gojaznost dece je danas veliki problem jer su deci dostupne „jeftine kalorije“ iz masne i zašećerene hrane.

 

Koje su prednosti biljnih obroka i kako oni mogu uticati na zdravlje dece?

 

Praksa pokazuje da nisu životinjski proizvodi ono što manjka u ishrani dece, već su to biljne namirnice. Osnovni princip biljne ishrane je da se svakodnevno uključuje širok spektar voća, povrća, mahunarki, žitarica kao i orašastih plodova i semenki.

 

Obogaćivanjem svakodnevne ishrane biljnim obrocima, smanjujemo rizik od nastanka pojedinih bolesti. Ujedno, dovešćemo ishranu do uravnoteženosti i samim tim podsticati pozitivan odnos sa hranom, što smanjuje verovatnoću da se deca u budućnosti okreću nezdravoj hrani.

 

Jedna od glavnih preporuka je da se koristi što više sezonskog voća i povrća, sa što manjom termičkom obradom, tj. konzumiranje kao svežih namirnica. Ukoliko je potrebna termička obrada, poželjno je da obroci budu bareni, kuvani ili pripremljeni u rerni bez korišćenja ili uz korišćenje nerafinisanog ulja (izbaciti iz upotrebe suncokretovo, palmino ulje).

 

Poznato da deca odbijaju određene namirnice, posebno određeno voće i povrće, a kako bi to izbegli potrebno je da roditelji budu primer svom detetu. Zato decu od malena upoznavati sa biljnom ishranom i namirnicama. Deca na najranijem uzrastu uče po modelu, tj oponašanjem onog što viđaju svakodnevno, a najznačajnije osobe koje predstavljaju model učenja su upravo roditelji.

 

 

Deca vole da budu uključena u svakodnevne kućne aktivnosti. Zato im predložite zajedničku pripremu obroka. Uključite ih u kupovinu i odabir namirnica koje ćete kasnije zajedno pripremati. Bitno je da imaju neki zadatak (da operu voće/povrće, da oljušte, iseku...). Samim tim naučiće da je potrebno probati hranu prilikom njene pripreme. Razgovarajte o tome kako naminice promene ukus kada se jedu obrađenje.

 

Još jedna važna stavka je da se obroci rasporede pravilno, tj. da se uobroče. To znači da se u približno isto vreme ima doručak, ručak, užina i večera. Razmak između ovih obroka zavisi od uzrasta dece ali je bitno da se u razmacima ne nude deci grickalice.

 

I ono što je najvažnije, a to je za decu naravno igra. Igrajte se sa njima i sa hranom. Deca najlakše uče kada toga nisu ni svesni, već kad učenje provučete kroz igru. Igrajte se igre pogađanja ukusa, pogađanje na osnovu opisivanja namirnice, i slično. Osim što ćete se i vi i dete dobro zabaviti, dete će naučiti mnogo o naminicama i samoj pripremi istih.

 

Ukoliko vam je potrebna bilo kakva vrsta pomoći ili saveta vezanih za biljnu ishranu uvek ih možete potražiti na instagram stranici https://www.instagram.com/merakicuisine kao i putem Vibera ili Whatsapp na 064-4332456 i mail-a Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Ovaj tekst ne predstavlja pravni savet, već stav autora, ne uvek i uređivačku politiku portala.

 

Autor: Dragana Tijanić, osnivač Meraki Cuisine

Privreda